header

          Индонезия (на индонезийски: Republik Indonesia) е държава в Югоизточна Азия и Океания, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Административно страната се дели на 30 провинции, 2 особени административни единици, имащи статут на провинции и 1 столичен окръг. Има сухоземни граници с Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор. Столицата ѝ е Джакарта.

Със своето население от около 260 000 000 души, Индонезия се нарежда на четвърто място в света по населеност и е най-голямата мюсюлманска страна. Въпреки че религиозната свобода за всеки гражданин е предвидена в индонезийската конституция, правителството официално признава само шест религии — исляма, протестантството, католицизма, индуизма, будизма и конфуцианството. Макар и да не е официално ислямска държава, Индонезия има най-многобройната ислямска общност — над 86% от населението, около 9% са християни (католици и протестанти), 3% индуисти, 2% будисти и други.

Индонезия е президентска република, с избирани от народа президент и правителство. Президентът е ръководител на правителството и върховен главнокомандващ армията. Висш законодателен орган на държавата е Народната консултативна асамблея, която се състои от две камари: Камарата на народните представители с 550 депутати и Съветът на регионалните представители със 128 члена.

На територията на Индонезия има голям брой етнически, езикови и религиозни групи, от които доминиращата са яванците. Въпреки това комплексната индонезийска идентичност е възприела исляма и индонезийския език като сплотяващи атрибути на населението. Индонезия е невероятен и екзотичен свят, в който са събрани могъщи вулкани, гъсти екваториални гори и множество култури. В тази страна, разпростряла се върху 17 508 острова има 128 действащи вулкана, повече от където и да е по света. Въпреки огромното население и гъстотата му, Индонезия е на второ място в света по био разнообразие и има обширни дъждовни и тропически гори. Със своите природни забележителности, богато културно-историческо богатство и особено с традиционното изключително гостоприемство на своето население, тя е една от най-предпочитаните туристически дестинации в света.

Индонезия е сред страните-основателки на АСЕАН и е една от 20-те най-големи икономики в света (Г-20). По номинален Брутен Вътрешен Продукт се нарежда на 18-то място в света, а по покупателна способност — на 15-то.

Индонезия е една от най-богатите на природни ресурси страни в света. Само около 10% от земята се използва за селскостопанска дейност. В Индонезия има много палми и каучукови дървета. Страната произвежда голям брой продукти от палмово масло и е основен доставчик на естествен каучук. Освен това Индонезия разполага с разнообразни полезни изкопаеми и минерални ресурси. Общите запаси на метан възлизат на 81,5 барела нефтен еквивалент и по този показател се нарежда на второ място в света след Китай.

Икономиката на страната има следната структура:

- Селско стопанство 21 %. Растениевъдство: Каучукови растения, кокосова, маслена палма, чай, кафе, тютюн, какао, подправки, кора от хининово дърво, захарна тръстика, ориз, царевица, батати, фъстъци, соя. Слаборазвито животновъдство. Риболов, добив на морски продукти;

- Промишленост 35 %. Развит е добив и преработка на дървесина, нефт, природен газ, въглища, калай, боксит, манган, мед, никел, азбест, асфалт, фосфорити, каменна сол, злато, сребро. Преработка на селскостопански суровини, текстилна, машиностроителна, корабостроителна промишленост. Главни пристанища: Джакарта, Купанг, Палембанг, Семаранг, Сурабая, Уджунгпаданг. Износ: петрол и природен газ, шперплат, текстил, каучук главно за Япония, ЕС, САЩ, Сингапур, Република Корея, Хонконг, Китай, Тайван. Внос: машини и оборудване, химикали, промишлени масла, хранителни продукти от Япония, САЩ, Сингапур, Германия, Австралия, Южна Корея, Тайван, Китай;

- Услуги, в т.ч. туристически 44 %.