header

Годишният Национален празник на Република Индонезия премина сред много гости и богата музикална и артистична програма. Нейно Превъзходителство Сри Астари Расшид произнесе приветствие и с нейния чар и елегантност бе обект на постоянно желание от страна на гостите за съвместни снимки. Като символ на приятелство и признателност първото парче от традиционното в Индонезия оризово ястие бе връчено на Почетния Консул - Красимир Симов.

 

31-то TRADEXPO изложение в Джакарта -делегацията от бизнесмени от България и Македония водена от Н.Пр.Сри Астари Расшид успешно установи и подготви контракти с местни производители и продължи поставените преди 10 години възможности за съвместен бизнес в търговията с Република Индонезия. Лично Президента на Република Индонезия Джоко Видодо откри форума.
На тържествената приятелска вечеря дадена от Нейно Превъзходителство присъстваха и бившите посланици в България-Бунян Саптомо и Роберт Инкириванг, както и Посланика на България в Джакарта Н.Пр.Сергей Минчев.

 

Във връзка с "Международния форум на крайбрежните градове-партньори на Варна и 60 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Индонезия бе представена изложба "Батик, изкуство и занаяти от Индонезия".

За първи път пред Варненска публика бе показан традиционен батик от 19-20 век, от личната колекция на Н.Пр.Сри Астари Расшид и картини от колекцията на почетния консул Красимир Симов.

През октомври 2009 г. ЮНЕСКО определя индонезийския батик-древна техника за рисуване с восък върху памучен или копринен плат за шедьовър на нематериалното световно културно наследство.
 
 

За първи път на фестивала "Любовта е лудост" 2016 г. в град Варна. Индонезия се представи със свой филм "Изгнание в Енде", описваш трудностите, битките и любовта в живота на първия демократично избран президент на Република Индонезия-Сукарно. Филма бе осигурен от Посланика на Индонезия у нас Сри Астари Расшид, която бе и официален гост на фестивала.